Ons Team

Mark van Benthem | directeur en senior adviseur

 T  +31 317 46 65 60
 E  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 in  nl.linkedin.com/in/markvanbenthem1/

Bekijk: zijn projecten en publicaties

Van ons directeursduo is Mark meer degene die naar buiten treedt. Acquisitie, creatief nadenken, dat vindt hij leuk. En de interactie met mensen. Intussen is hij wel onze grootste idealist bij Probos. Bij elk project checkt hij even of de wereld er wel een beetje beter van wordt, anders moet je het niet doen, vindt hij. Altijd kijken wat de impact is van projecten: draagt het bij aan goed bosbeheer, schiet de biodiversiteit er iets mee op, de bodem? Niet zo gek dus dat hij zich veel bezighoudt met verduurzaming van de houtketen en de relatie tussen bosbeheer en biodiversiteit.

Zijn favoriete boom of bos? "Chileens Patagonië. In een middagje fiets je van het gematigd regenwoud aan de kust tot boven de boomgrens. Bergop kom je in bossen met alerce, de grootste boom van Zuid Amerika, die zeer langzaam groeit en duizenden jaren oud kan worden".

Mark heeft internationale werkervaring in Chili, Mexico, Peru, Canada, Oekraïne, Indonesië, Republiek Congo, Kameroen en Finland. Hij is sinds de jaren negentig betrokken bij de certificering van duurzaam bosbeheer en ondersteunt de Nederlandse overheid sinds 2008 bij de implementatie van hun duurzaam inkoopbeleid.  Sinds 2013 is hij actief in de European Sustainable Tropical Timber Coalition.

Jan Oldenburger | directeur en senior adviseur

 T  +31 317 46 65 74
 E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 in nl.linkedin.com/in/janoldenburger

Bekijk: zijn projecten en publicaties

Bos en getallen, daar houdt Jan zich het liefst mee bezig. Als helft van ons directieduo doet hij dan ook de financiën, administratie en andere interne zaken. Maar intussen blijft hij zich ook graag vastbijten in alle mogelijke bos- en houtstatistieken, voor het ministerie, het CBS, de houtsector of ieder ander die cijfers zoekt over bos of hout. Maar een nerd, nee, dat is hij ook weer niet. Hij draait ook gewoon praktijkprojecten, coacht jonge collega’s en is het liefst buiten.

Zijn favoriete boom of bos? "Een oude douglasboom, stevig, kan tegen een stootje. Prachtig om langs de stam naar boven te kijken! Heel mooi!"

Dankzij zijn jarenlange ervaring als Nationaal Correspondent voor verschillende internationale organisaties als FAO, ITTO en UNECE, heeft Jan een breed netwerk binnen internationale bos- en houtorganisaties en overheden. Ook is hij lid van ENFIN.

Joyce Penninkhof | senior adviseur

 T  +31 317 46 65 57
 E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 in nl.linkedin.com/in/joycepenninkhof

Bekijk: haar projecten en publicaties

Joyce had het prima naar haar zin als studieadviseur bij de WUR. Ze dacht nog: alleen als Probos belt (waar ze ooit stage liep), dan overweeg ik weg te gaan. En jawel, toen belden we! Aangenomen in 2015 op haar brede interesse en gestructureerde manier van werken, houdt ze zich met van alles bezig. Van praktijkproeven rond invasieve exoten tot duurzaam inkoopbeleid. Ook organiseert ze zonder met haar ogen te knipperen een uitstekende internationale conferentie over duurzaam tropisch hardhout. Zowel inhoudelijk als praktisch.

Haar favoriete boom of bos? "Het bos op de Sint Jansberg bij Groesbeek. Heuvelachtig, op een oud landgoed. Je komt er loofbos tegen, productienaaldbos, maar ook oude vijvers. Het voelt er bijna buitenlands."

Joyce heeft werkervaring in Finland. Bij Probos organiseerde zij drie grote internationale conferenties in Rotterdam, Aarhus (Denemarken) en Parijs. Ze is deskundige op het gebied van duurzaam houtinkoopbeleid en invasieve soorten (in het bijzonder Aziatische duizendknopen).

Sietze van Dijk | adviseur

 T  +31 317 46 65 58
 E  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 in  nl.linkedin.com/in/sietzevandijk 

Bekijk: zijn projecten en publicaties

Sietze draait al een tijdje mee in de bossensector, zowel in Nederland als ver daarbuiten. Zo stond hij eind jaren ‘90 aan de basis van de Erkenningregeling Bosaannemers (ErBo) en de eerste edities van het Arbo-handboek en de Arbo-infobladen in Nederland. Ook werkte hij in Suriname aan de wederopbouw van het Praktijkcentrum voor de Bos- en Natuursector en begeleidde hij daar de introductie van (FSC-gecertificeerd) duurzaam bosbeheer. Sindsdien is hij nauw betrokken bij het opzetten van gecertificeerde houthandelsketens en organiseerde hij samen met Probos de eerste FSC handelsmissie naar Suriname.
Sietze heeft ruim 20 jaar in de tropen gewoond en gewerkt, namelijk naast Suriname ook in Nicaragua, Libië, Soedan, Democratische Republiek Congo en Namibië. In 2005 richtte hij samen met een aantal Surinaamse collega’s het adviesbureau ‘Environmental Services & Support’ (ESS) op, waarbij hij als senior adviseur nog steeds parttime betrokken is.

Zijn favoriete boom of bos? “De ‘kankantri’ (Ceiba pentandra) in Suriname: een gigant die overal in het open landschap nog aanwezig is omdat hij vanwege de toegedichte magische eigenschappen en culturele waarden voor de creolen en marrons niet gekapt wordt”. En natuurlijk het spaarzame bos in de Gash Delta in Soedan, waar ik geleerd heb dat je wel twee keer nadenkt voordat je een boom kapt, zijn hout is immers het laatste wat hij je kan geven..”

Als parttime adviseur deelt Sietze zijn kennis en ervaringen binnen het Probos team en zal hij zijn netwerk inzetten voor een bredere internationale profilering van Probos.

Gera op den Kelder | adviseur

 T  +31 317 46 65 54
 E  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 in  nl.linkedin.com/in/geraopdenkelder

Bekijk: haar projecten en publicaties

Gera deed tijdens haar stage bij Probos, in samenwerking met Stichting Ark, onderzoek naar spontane bosontwikkeling. Haar inzet en de samenwerking resulteerde in een mooie beoordeling van haar stage en we vroegen haar of ze niet bij ons wilde blijven werken. Dat leek haar wel wat! Ze zet zich bij Probos in voor toekomstbestendig bosbeheer en meer bos en bomen. Wat het onderwerp ook is, ze gaat er mee aan de slag en zet zich er volledig voor in.

Haar favoriete boom of bos? "De treurwilg. Anders dan de naam suggereert, vind ik de boom niet iets treurigs maar juist iets majestueus hebben met haar omvang en hangende takken. Voor mij gaat er een bepaalde sereniteit vanuit."

Gera is van jongs af aan ook fanatiek bezig met voetbal. Opgeven is er niet bij en het kan altijd beter. Elke situatie ziet ze om van te leren om het de volgende keer beter te doen. Deze mentaliteit komt niet alleen op het voetbalveld van pas, maar neemt ze ook mee in haar werk bij Probos.

Gino van Maaren | adviseur

 T  +31 317 46 65 52
 E  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 in  nl.linkedin.com/in/ginovanmaaren

Bekijk: zijn projecten en publicaties

Opgegroeid tussen de fruitbomen, wist Gino al van jongs af aan waar zijn passie lag: bomen en natuur. Tijdens zijn studie Bos- & Natuurbeheer aan de WUR kwam hij er al snel achter dat hij graag adviseert in de alledaagse praktijk van bos- & natuurbeheer. Voor zijn stage keek hij naar het gebruik van rijkstrooiselsoorten, uitheemse boomsoorten en niet-lokale herkomsten als onderdeel van revitalisering en klimaatslim bosbeheer. Dat vond hij zo interessant dat hij hier graag verder mee wil.

Zijn favoriete boom of bos? "De amberboom. Als de herfst intreedt, verkleurt een amberboom prachtig! Als een boom alle kleuren heeft van groen naar geel, oranje, rood en dan paars, dan is het net alsof je naar een sprookjesboom kijkt."

Bij Probos houdt Gino zich met veel passie bezig met toekomstbestendig en duurzaam bosbeheer en meer bos en bomen. Zo hoopt hij bij te kunnen dragen aan een groen(er) Nederland.

Bryndis Perdijk | adviseur

 T  +31 317 46 65 62
 E  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 in  nl.linkedin.com/in/bryndisperdijk

Bekijk: haar projecten en publicaties

Na haar studie Bos- en Natuurbeheer, met een specialisatie in tropische bosbouw, werkte Bryndis 10 jaar onder meer als auditor en projectleider FSC en PEFC bij SKH. Daarnaast was ze medeoprichter en secretaris van STIP. Door de vele bedrijfsbezoeken heeft ze veel gevoel voor wat er in de houtsector leeft. Bij Probos werkt ze voornamelijk op het werkveld ‘verduurzamen van ketens en waarderen bos-ecosyteemdiensten’, maar met haar enthousiasme werkt ze ook aan projecten op andere werkvelden. 

Haar favoriete boom of bos? "De Wallaba (Eperua falcata) een boom die vlakbij het huisje stond waar ik in Suriname woonde. Toen ik voor de eerste keer op mijn 18de de Voltzberg in Suriname beklom en uitkeek over het regenwoud, was dat zo’n mooie ervaring dat ik me graag voor bossen in wil zetten."

Bryndis heeft gewerkt in Suriname, Oceanië en Ethiopië. Daarnaast studeert ze momenteel aan de PABO en hecht ze belang aan educatie voor een duurzamere samenleving.

Sander Teeuwen | adviseur

 T  +31 317 46 65 66
 E  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 in  nl.linkedin.com/in/sanderteeuwen

Bekijk: zijn projecten en publicaties

Sander is al net zo’n cijfervreter als zijn mentor Jan. Hij haalt heel veel voldoening uit het uitspitten van grote datasets, om daar dan mooie conclusies uit te trekken. Niet zo gek dus dat hij meteen na zijn afstuderen aan de slag kon om bij ons gegevens te verzamelen, te analyseren en over te dragen. Als zoon van een hovenier is de praktische kant hem overigens ook niet vreemd. Dat trok hem dan ook aan in Probos: een mooie combinatie van onderzoek, praktijk en kennisoverdracht.

Zijn favoriete boom of bos? "Het oude open beukenbos op de Oostereng bij Wageningen, met die mooie lichtval als de zon erop staat. Ook in de winter, als er verder niemand buiten is."

Sander heeft werkervaring opgedaan in het Amazone regenwoud van Brazilië, waar hij het effect van houtkap onderzocht op de regeneratie van tropische boomsoorten.

Jaap van den Briel | senior adviseur

Op zaterdag 14 december 2019 is onze collega Jaap van den Briel geheel onverwacht overleden.
 

© Probos , all rights reserved